Co nejíst když beru antibiotika? Doporučené potraviny a co vynechat

Co nejíst když beru antibiotika? Doporučené potraviny a co vynechat
Dalibor Novotný 0 Komentáře listopadu 15, 2025

Když vám lékař předepíše antibiotika, většinou se zaměříte jen na to, kdy a kolik brát tablet. Ale co jídelníček? Co jíst, aby antibiotika fungovala lépe a aby vaše střeva nezklamala? To je otázka, kterou si většina lidí neklade - až poté, co začnou mít průjem, pálení žáhy nebo neustálou únавu. Pravda je jednoduchá: antibiotika nejen zabíjejí špatné bakterie, ale také ty dobré. A ty dobré - hlavně laktobacily - jsou základ vaší imunity i trávení.

Proč antibiotika ruší střevní mikroflóru?

Antibiotika nejsou laserové nože, které cílí jen na jednu druhu bakterie. Většina z nich působí široce - zabíjejí i ty, které vám pomáhají trávit potravu, vyrábět vitamíny a chránit před patogény. Když si vezmete amoxicilin, azitromycin nebo ciprofloxacin, zničíte tisíce laktobacilů a bifidobakterií v tlustém střevě. Tyto bakterie nejsou jen „přítelkyně“ - jsou nezbytné pro správné fungování vašeho těla. Bez nich se zvyšuje riziko průjmu, kvasinkových infekcí, dokonce i návratu infekce, protože vaše tělo ztrácí přirozenou obranu.

Nejde jen o „nějaký nepříjemný vedlejší účinek“. Studie z Journal of Antimicrobial Chemotherapy ukázaly, že až 30 % lidí, kteří užívají antibiotika, zažije průjem. U dětí a starších lidí to může být až 50 %. A to všechno jen proto, že jsme zapomněli na to, co jíme.

Co jíst, aby se laktobacily vrátily?

Po antibiotikách potřebujete dvě věci: přestat ničit, co zbývá, a podpořit, co zůstalo. To znamená začít jíst potraviny bohaté na probiotika a prebiotika.

Probiotika jsou živé bakterie - přesně ty, které jste ztratili. Nejlepší zdroje:

  • Kváskové zelí - nekonzervované, nezahřáté. Obsahuje až 10 miliard laktobacilů na gram. Koupíte ho v obchodě s bio potravinami nebo si ho udělejte doma.
  • Kefír - je to jako zakysané mléko, ale s mnohem více druhů bakterií. 1 šálek denně pomáhá obnovit mikroflóru rychleji než probiotické tablety.
  • Yogurt s aktivními kulturami - vybírejte jen ty, které mají na obalu napsáno „obsahuje živé a aktivní kultury“. Bez toho je to jen sladká sádla.
  • Kombucha - čajový nápoj s kvasinkami a bakteriemi. Volte verze s nízkým obsahem cukru.

Prebiotika jsou vláknina, kterou ty dobré bakterie jedí. Bez nich se probiotika neudrží. Nejlepší zdroje:

  • Česnek a cibule - obsahují inulin, který podporuje růst bifidobakterií.
  • Brokolice a špenát - bohaté na vlákninu a antioxidanty, které snižují zánět v střevech.
  • Škrob z banánů - nezralé banány mají odolný škrob, který je ideální „potrava“ pro laktobacily.
  • Žitný chléb a ovesné vločky - obsahují beta-glukany, které podporují rovnováhu střevní mikroflóry.

Co vynechat, když berete antibiotika?

Některé potraviny nejen nevědí, ale aktivně škodí, když máte antibiotika v těle.

  • Slazené nápoje a sladkosti - cukr je jídlo pro špatné bakterie a kvasinky. Když je vaše střevo oslabené, kvasinky se rychle rozmnoží a mohou způsobit kvasinkovou infekci - třeba v pochvě nebo na jazyku.
  • Zpracované potraviny - například rychlé občerstvení, sýry s přísadami, sušenky. Obsahují umělé přísady, které ruší signály mezi střevními buňkami a bakteriemi.
  • Alkohol - ničí střevní sliznici a zvyšuje zátěž játra, které už musí zpracovávat antibiotika. Navíc alkohol způsobuje dehydrataci - a to zhoršuje průjem.
  • Velké množství mléčných výrobků - pokud máte problémy s trávením laktózy, antibiotika to ještě zhorší. Nejde o to, že mléko je špatné - ale že tělo teď nemá dost laktázy, aby ho rozložilo.
Ilustrace střev s užitečnými bakteriemi žijícími mezi zeleninou, zatímco antibiotika působí jako temná oblačnost.

Když už jste antibiotika skončili, co dál?

Nezapomeňte: antibiotika neznamenají konec. Jejich účinek se projevuje i po skončení užívání. Doporučuji 3 týdny po poslední tabletě pokračovat v jídelníčku bohatém na probiotika a prebiotika. Nejde o „příležitostný doplněk“, ale o obnovu vnitřního ekosystému.

Ještě jedna věc: nezaměňujte probiotikum za lék. Pokud máte časté průjmy, bolesti břicha nebo kvasinkové infekce, zvažte probiotický přípravek s konkrétními kmeny - například Lactobacillus rhamnosus GG nebo Saccharomyces boulardii. Tyto kmeny mají klinicky ověřený účinek proti antibiotikově indukovanému průjmu. V ČR jsou dostupné v lékárnách jako Floratil nebo Enterol.

Co s probiotiky a antibiotiky dohromady?

Neberete je současně. Pokud užíváte probiotický přípravek, vezměte ho alespoň 2 hodiny před nebo po antibiotiku. Takto se zabrání tomu, aby antibiotika zabila probiotické bakterie, než se dostanou do střev.

Pokud jste zvyklí brát probiotika denně, můžete je pokračovat i během léčby - ale vždy s časovým odstupem. Někteří lidé berou probiotika večeři, antibiotika ráno. To funguje.

Osoba drží probiotikum vedle domácího kefíru a kváskovaného zelí, symbolizující obnovu po antibiotikách.

Je pravda, že jogurt pomůže?

Ano - ale jen pokud je správný. Běžný jogurt z supermarketu s přísadami a cukrem vám nepomůže. Musí být nezahřátý, nezpracovaný a obsahovat živé kultury. Vyzkoušejte domácí kefír nebo kváskované zelí. To je skutečný „superfood“ pro střeva.

Pokud nemáte čas na přípravu, vyberte si probiotický přípravek s alespoň 10 miliardami CFU (kolonie tvořících jednotek) a 3-5 různými kmeny. Nejde o „čím víc, tím lepší“ - ale o kvalitu a typ bakterií.

Co když mi po antibiotikách stále dělá břicho?

Je to běžné. Střevní mikroflóra se obnovuje postupně - obvykle za 4-8 týdnů. Ale pokud po 2 měsících máte stále:

  • průjem nebo zácpu,
  • časté pálení žáhy,
  • neustálou únava,
  • nechutenství,

je čas navštívit gastroenterologa. Mohou být příčiny i jiné - například SIBO (přebytečný růst bakterií v tenkém střevě) nebo intoleranci. Nečekáte, až to „projde“ samo. Tělo si pamatuje, co mu udělal lék. A potřebuje pomoct, aby se vrátilo do rovnováhy.

Je možné antibiotika užívat bez škody na střevy?

Ano - ale jen s plánem. Nejde o to, jaký lék dostanete, ale jak se na něj připravíte. Před léčbou začněte jíst více zeleniny, celozrnných obilovin a fermentovaných potravin. Po skončení léčby pokračujte. To je jediný způsob, jak ochránit své střevo. Nejde o „zvláštní dietu“ - jde o zdravý styl života, který vám antibiotika nezničí.

Můžu brát probiotika zároveň s antibiotiky?

Ano, ale ne současně. Vezměte probiotikum alespoň 2 hodiny před nebo po antibiotiku. Takto se zabrání tomu, aby antibiotika zabila probiotické bakterie, než se dostanou do střev.

Je lepší jogurt nebo probiotický přípravek?

Oba pomáhají, ale probiotický přípravek je spolehlivější. Jogurt z obchodu často obsahuje málo živých kultur a hodně cukru. Přípravek má přesně stanovený počet kmenů a dávku - například Lactobacillus rhamnosus GG, který má klinicky ověřený účinek.

Proč mi po antibiotikách dělá břicho?

Antibiotika zničila část vaší střevní mikroflóry, která pomáhá trávit potravu a udržuje rovnováhu. Bez těchto bakterií se může rozšířit kvasinka nebo špatné bakterie, což způsobuje průjem, plynatost nebo bolesti. Obnova trvá týdny - podporujte ji probiotiky a vlákninou.

Můžu jíst mléčné výrobky, když beru antibiotika?

Pokud nemáte intoleranci na laktózu, můžete. Ale vyhýbejte se slazeným jogurtům a těžkým sýrům. Preferujte nezpracovaný kefír nebo klasický jogurt s živými kulturami. Pokud máte průjem, mléčné výrobky mohou zhoršit příznaky.

Jak dlouho trvá obnova střevní mikroflóry po antibiotikách?

Obnova začíná hned, ale trvá 4-8 týdnů. Některé druhy bakterií se vracejí jen po několika měsících. Pokud jste po léčbě 2 měsíce stále měli problémy s trávením, je vhodné navštívit lékaře.