Všichni to dobře známe. Kamarádi se těší na večírek, někdo si dává první pivo a už se mu zamotává hlava, jiný v klidu zvládne panáka za panákem. Jak je to možné? Opravdu se dá naučit pít víc bez nehezkých následků?
Tělo s alkoholem bojuje podle toho, jak mu kdo pomůže. Není to jen o „silné hlavě“. Klíčem je čistě biologie, trochu taktiky a hlavně znalost vlastního těla. Takže, jestli chcete vydržet víc, nestačí jen doufat, že vám to půjde samo. Je potřeba si nastavit jasná pravidla a poznat, kde jsou vaše limity.
Když člověk pije alkohol, začíná všechno v žaludku a střevech. Zhruba 20 % alkoholu se dostane rovnou přes žaludek do krve, zbytek pokračuje přes tenké střevo. Pak to vezme přímo do jater, kde začíná pravý detox. Játra zvládnou odbourat asi jedno malé pivo nebo jednoho panáka za hodinu. Není to žádná hitparáda, proto se alkohol v těle drží déle, když pijeme rychleji, než jej stíhají zpracovávat.
Asi 90 % alkoholu rozloží právě játra, zbytek odchází dechem, potem a močí. Každý má jinou „odbourávací rychlost“ - třeba ženy mívají méně enzymu, který alkohol rozkládá, proto jim často stoupá do hlavy rychleji než chlapům.
Množství alkoholu (dávka) | Průměrná doba odbourání u dospělého (hodiny) |
---|---|
0,5l piva (5% alkoholu) | 1 - 1,5 |
0,2l vína | 1 - 1,5 |
0,05l lihoviny (vodka, rum atd.) | 1 |
Na rychlost odbourání má vliv věk, váha, pohlaví, ale i momentální zdravotní stav. Někdy stačí být trochu unavený nebo nemocný, a účinek alkoholu je mnohem silnější. Proto je fajn znát svoje tělo a vědět, že žádný zázračný recept neexistuje – všechno stojí na tom, jak vaše játra zvládnou pracovat.
Důležité je zmínit, že alkohol působí jako toxická látka – není pro lidské tělo přirozený. Jeho rozklad v těle vytváří látky, které způsobují kocovinu a poškozují různé orgány, hlavně játra a mozek. Proto je fajn nepřetahovat to, i když se člověku zdá, že má výdrž jako kůň.
Každý máme trochu jinou výdrž na alkohol. Největší vliv mají genetika, věk, pohlaví, tělesná hmotnost a taky návyky. Není to o tom, jestli vydržíte pět piv jen tak, nebo jestli vás po dvou sklenkách vína všichni posílají domů. Dopředu vám tělo říká, jak na tom asi budete, ale spoustu věcí jde ovlivnit.
Geny ve vašem těle rozhodují, jak rychle funguje enzym zvaný alkoholdehydrogenáza. Ten rozkládá alkohol v játrech. Čím rychleji to zvládá, tím větší je vaše šance zvládnout i větší množství – bez opice. Tady ale hraje roli i trénink. Když často pijete, tělo se na alkohol zvykne a trochu lépe ho odbourává. Pozor ale, není to zdravé a rozhodně to dlouhodobě nezkoušejte. Játra mají své limity.
Věk a pohlaví jsou další faktory. Mladí lidé alkohol odbourávají efektivněji než starší. Ženy mají méně vody v těle, takže se u nich alkohol rozloží do menšího objemu – a proto opíjí rychleji než muže stejné váhy. Slabší výdrž není žádná ostuda, je to prostě fakt.
Na výdrž má vliv víc věcí najednou, jak ukazuje tahle tabulka:
Faktor | Vliv na výdrž |
---|---|
Genetika | Rychlost odbourávání alkoholu |
Věk | Mladší vydrží víc, starší méně |
Pohlaví | Ženy vydrží méně než muži |
Tělesná hmotnost | Větší těleso = více vody v těle = nižší koncentrace alkoholu |
Návyky | Časté pití mírně zvyšuje toleranci |
Svá pravidla má i to, co a jak jíte během pití. Plné břicho totiž zpomaluje vstřebávání alkoholu do krve. Takže jestli plánujete delší večer, pořádně se najezte předem a průběžně něco zobněte. Ale pozor, mastné jídlo není všelék – jen oddálí nástup, ale alkohol stejně tělo nakonec zpracuje.
Na závěr je dobré vědět, že alkohol ovlivňuje každého jinak. Přetlačovat kamarády, nebo dokonce riskovat kvůli sázkám, není dobrý nápad. Tělo má vždycky poslední slovo a vyplatí se ho poslouchat.
Chceš zvládnout víc skleniček bez toho, aby tě alkohol složil? Pořádně se najíst před pitím je základ. Jídlo zpomaluje vstřebávání alkoholu do krve. Tuky jsou v tomhle nejlepší, ale i klasické pečivo anebo maso pomůže. S prázdným žaludkem jde alkohol rovnou do krve – a ráno je pak o dost méně příjemné.
Nebuď na suchu. Když piješ alkohol, tělo ztrácí vodu. Každý panák prolož sklenicí vody, nebo si aspoň dej mezi drinky pár doušků nealko. Hydratace je jednoduchý způsob, jak oddálit opilost a snížit šanci na kocovinu. Známý trik: pivo na žízeň nefunguje, protože alkohol tě dehydruje ještě víc.
Pozor na kombinování. Pokud střídáš různé druhy alkoholu (pivo, víno, tvrdé), tělo nestíhá všechny druhy odbourávat stejně rychle. Tím si jen zaděláváš na bolest hlavy. Drž se jedné „linky“, večer to fakt oceníš.
Kolik toho ve skutečnosti zvládneme vypít? Tohle je orientační tabulka:
Váha (kg) | Běžná maximální dávka alkoholu na večer (muži) | Běžná maximální dávka alkoholu na večer (ženy) |
---|---|---|
60 | 4–5 panáků nebo 3 piva | 2–3 panáky nebo 2 piva |
80 | 6–7 panáků nebo 4–5 piv | 3–4 panáky nebo 3 piva |
100 | 8–9 panáků nebo 6 piv | 5 panáků nebo 4 piva |
Zásadní fakt: toleranci k alkoholu lehce zvýšíš postupným (ale rozumným!) trénováním, tím tělo trochu víc zvykne odbourávat alkohol. Ale nikdy to není úplně bezpečné. Pamatuj, že alkohol je pořád jed a dlouhodobé zvyšování tolerance může poškodit játra i psychiku.
Možná se to nezdá, ale některé věci při pití alkoholu fakt podkopou vaši výdrž ještě dřív, než pořádně začnete. Dlouholeté zkušenosti i lékaři se shodují: když tomu chcete dát šanci, vyhněte se těmto konkrétním chybám.
Podívejte se, jaké rozdíly hrají roli mezi rychlým a pomalým pitím:
Způsob pití | Průměrná hladina alkoholu v krvi za hodinu | Průměrná únava po 3 hodinách |
---|---|---|
Na lačno, rychle | 2,1 ‰ | Velmi vysoká |
Po jídle, voda, pomalu | 0,7 ‰ | Střední |
Nikdy neberte radikální diety nebo hladovění před večerem za výhodu, právě naopak. Tělo pak alkohol snáší hůř a alkohol si vybírá větší daň. Každá tahle chyba může rychle proměnit večer v propadák. Stačí si dát pozor, jíst a pravidelně pít vodu mezi drinky.
Čím víc alkoholu vydržím, tím zdravější je moje tělo. Slyšeli jste to už někdy? Tak na tuhle větu rovnou zapomeňte. Alkohol není vitamin C, kterého čím víc, tím líp. Tolerance znamená, že tělo je zvyklé s alkoholem zápasit, ale škodí to stále stejně. Neznamená to, že by vám to neubližovalo.
Další častý omyl? „Když budu pít každý týden, stanu se odolnějším.“ Pravda je spíš opačná. Tělo si sice na určitou dávku alkoholu časem zvykne (to je právě ta tolerance), jenže mezitím vznikají drobné škody na játrech, srdci i mozku, a ty nejdou poznat hned. Výdrž není důkaz síly, ale spíš signál, že si tělo už poradí hůř.
Možná jste slyšeli o taktikách jako „dám si tučné jídlo a můžu pít jak duha“. Ano, jídlo zpomalí nástup opilosti, protože se alkohol vstřebává déle. Ale rozhodně nefunguje jako ochranný štít. Alkohol se tak jako tak časem do těla dostane. Samotné jídlo vás před jeho následky neochrání.
A jak je to s míchaním různých druhů alkoholu? Ve skutečnosti je jedno, jestli pijete pivo, víno nebo tvrdý alkohol, nebo všechno dohromady – nejdůležitější je celkové množství alkoholu v těle. Míchání často vede jen k tomu, že lidé ztratí přehled, kolik toho vypili.
Káva na závěr? Další mýtus. Kafe sice může na chvíli probudit, ale alkohol z těla neodstraní rychleji. Jediné, co opravdu pomáhá, je čas – a žádný trik to neurychlí.